Bel eens met een dichter

Nog tot en met zaterdag 18 april kan u telefoneren met dichters. Initiatiefnemer Hein Huyghe schrok van de statistieken over eenzaamheid in België. “Meer dan de helft van de belgen voelt zich eenzaam. Daarom richtte ik vzw verb(l)ind op, om mensen met elkaar te verbinden.”

Het plan was om ‘Dichters van Wacht’ te lanceren eind mei, maar door de Coronacrisis wilde Hein vroeger starten. “De paasvakantie is een ideale moment. Vakantieplannen zijn in het water gevallen en iedereen zit meer geïsoleerd. De telefoonlijn biedt persoonlijk contact en goed gesprek.”

Als u het gratis nummer 0800 11 233 belt, hoort u de stem van de vorige stadsdichter Maud Vanhauwaert. Zij verbindt u door met een ‘dichter van wacht’.

Laat u verrassen
“U weet niet welke dichter u aan de lijn krijgt”, zegt Hein Huyghe. “Het is een verrassing en zo kan u een nieuwe dichter/dichtvorm leren kennen. Er bestaan zoveel mooie dingen en interessant werk. Mensen verdwalen daar wel eens in. Met dit initiatief kan u met de dichter in contact komen. En kan je naar poëzie luisteren in uw huiskamer.”

Aan de andere kant van de lijn wacht op u: Bart Moeyaert, Joke van leeuwen, Maarten Inghels, Moya De Feyter, Pat Donnez of anderen dichters. Ook de Antwerpse stadsdichter Seckou Ouologuem doet mee.

IMG-20200417-WA0001

“Dit project is heel leuk en intens. Bovendien werkt het ook”, zegt de stadsdichter. “Mensen bellen ons op als een beloning voor zichzelf of voor een verjaardag. Maar ook omdat ze alleen thuis zitten. De beller vindt het een fijn project en dat geeft veel voldoening.”

Geheimen delen met vreemden
Met de telefoongesprekken wil Seckou hetzelfde bereiken als met poëzie. “De gesprekken vermooien het leven op een manier. In de context van corona versterkt poëzie de connectie met elkaar.”

“Er worden sneller baby’s geboren dan wij de mensen kunnen opbellen”, lacht hij. “Een één op één gesprek kan daarnaast heel diep en direct zijn. Ik geniet van de kleine reacties, een zucht, stukjes die mij raken. Ik vind het heel mooi als de beller mij iets persoonlijk vertelt. Het is soms moeilijk om echt persoonlijke zaken tegen uw beste vrienden te vertellen maar tegen een vreemde gaat dat wel.”

Vertelt u graag verhalen? Dan wil de stadsdichter u helpen om deze te vertellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s