Boeken met prenten doen het goed in Vlaanderen

Kinderboeken, strips & graphic novels vliegen vlot over de Vlaamse toonbank. Dat blijkt uit de verkoopcijfers van de Boekenbeurs en het succes van festivals als Grafixx. De Boekenbeurs vertegenwoordigt voornamelijk boeken van bekende uitgeverijen daar staat Graffix tegenover dat zich focust op underground publicaties. Het festival brengt een ode aan de grafische kunst.

Deze 21bis-redactrice zocht uit hoe goed of eerder stroef de hoofdstukken van het boek bladeren in Vlaanderen.
143.000 boekenfanaten bezochten de 81ste editie van de boekenbeurs in de Antwerp expo. Dat zijn 7.000 bezoekers minder dan vorig jaar. Het kinderboek ‘De Rattenvanger’ van Het Geluidshuis was het bestverkocht boek van de Boekenbeurs.

In de eerste helft van 2017 passeerde het stripverhaal De Kiekeboes: Nepwerk van Merho het vaakst over de Vlaamse toonbank. Drie kookboeken van Sandra Bekkari achtervolgden het verhaal van De Kiekeboes en de thriller Het meisje in de trein van Paula Hawkins sloot de top vijf af. De boeken in de bestsellerslijst zijn gerangschikt volgens het aantal verkochte boeken. De lijst is opgemaakt door het marktonderzoekbureau GfK* samen met boek.be, de vakvereniging van de Vlaamse uitgevers, boekenimporteurs en boekhandels.

De boekenbeurs verklapt dat kinderboeken in de lift zitten. De boekencijfers van CfK & boek.be van vorig jaar beamen dit en spreken van een omzetstijging van 3.2 procent. De uitgave van Harry Potter en het vervloekte kind van J.K. Rowling heeft hier iets mee te maken.

Comics
Daarnaast biechten de cijfers van vorig jaar op dat het stripgenre 4.9 procent daalt in zijn omzet. Dit contrasteert met de top 20 bestsellerslijst van 2016 waar maar liefst 7 titels het stripgenre vertegenwoordigen.

Binnen dit genre pronkt de graphic novel. Dit is een literaire strip in boekformaat met een diepere verhaallijn in vergelijking met het stripverhaal, dat eerder een kortverhaal is. De graphic novel (of striproman) heeft een duidelijk begin en einde. Veel Hollywoodkaskrakers vonden hun oorsprong in dit genre zoals Iron Man, The Incredible Hulk, Batman, Hellboy, Spiderman en Sin City.

Opflakkering
Ook de Belgische strips breiden uit naar het witte doek. In 2008 verfilmde regisseur Jérôme Salle de stripreeks Largo Winch. Deze reeks beschrijft hoe het hoofdpersonage erft tien miljard van zijn adoptievader en avonturen beleefd. Dit stripverhaal schreef Jean van Hamme en illustreerde Phillippe Francq. Het eerste album kwam uit in 1990. Na het twintigste album gaf schrijver Jean van Hamme de fakkel door aan Éric Giacometti

Op 6 oktober verscheen het langverwachte exemplaar Morning star van Largo Winch. De nieuwe scenarist Éric Giacometti is thrillerauteur en voormalig economisch journalist. Hij schreef het 21ste album samen met de oorspronkelijke tekenaar Phillippe Francq. In een artikel van Culture Club lichten de auteurs een tipje van de sluier. Daarnaast was Morning star de vijfde bestverkocht strip op de boekenbeurs.

Grafixx festival
Het beeldverhaal herleeft en de grafische kunst wint kracht. Dit weekend brengt Grafixx een ode aan de illustratie in Antwerpen. Het festival tovert voor de zesde keer DE Studio (een podium voor jong publiek en jong talent in Antwerpen gevestigd in de voormalige Studio Herman Teirlinck) om tot een visuele wonderlijke wereld. Het festival biedt een waaier aan performances, lezingen, exposities en projecties, waar ambacht, experiment en verwondering centraal staat.

//platform.instagram.com/en_US/embeds.js

Van een inspiratiationele boekenclub tot een kraampje van deAuteurs (een niet-commerciële vennootschap die de auteursrechten beheert voor Vlaamse auteurs) op het zine fest.

Naast het festivalprogramma is er ook het zine fest. Hier is de jacht geopend op underground publicaties en beeldverhalen. Onafhankelijke uitgeverijen en collectieven stellen hier hun nieuwste creaties voor. Grasduin op de markt tussen grappige kaartjes, verborgen parels, zines, magazines en graphic novels.

Jong geweld
Projecten van net afgestudeerden schitteren ook op het festival, zoals het kinderboek ‘De boomhut van Niel’ van illustratrice Charlotte Severyns (25) en scenarist Robbe de Vos (25). Toen het kinderboek gemaakt werd, zat Robbe nog op de schoolbanken. Ook het idee van de boomhut kwam vanuit de zeefdrukbanken.

//platform.instagram.com/en_US/embeds.js

‘Ik kwam mijn docent illustratie tegen en hij vroeg me waarom ik geen kinderboek maakte’, Charlotte liet deze gedachte even bezinken en dacht waarom niet. ‘Op een avond zat ik in de boomhut van mijn broer (Tom Severeyns verkozen in 2016 voor De Barak van Bartel) in het bos achter ons huis.’

Deze hut is altijd een grote inspiratiebron geweest voor Charlotte. ‘Ik wilde een verhaal maken over een jongen met ongelofelijk veel fantasie en een geweldige boomhut.’

Maar de jongen schitterde nog naamloos op papier. Ze vroeg aan Robbe of hij samen met haar het verhaal wilde maken. ‘We doopten de fantasierijke jongen tot Niel.’ Het verhaal gaat over het verlies van een dierbare waar de natuur een belangrijke rol speelt bij het rouwproces.

Charlotte vond inspiratie in de natuur voor ‘De boomhut van Niel’.

Op het Grafixx festival kan je een limited edition kopen. ‘Momenteel zijn we op zoek naar een uitgeverij om ons boek uit te geven. We hebben het boekje zelf gedrukt en handmatig ingebonden in een oplage van 12’, vertelt Charlotte. Wie een underground en uniek cadeautje wil scoren voor onder de kerstboom, weet waar hij dit weekend de zoektocht kan beginnen.

* De cijfers van GfK en boek.be vertegenwoordigen 89 procent van de Vlaamse boekenverkoop. Dit is de verkoop van de ketenboekhandels, het overgrote deel van de zelfstandige boekhandels, warenhuizen en ontspanningswinkels. De verkoopcijfers van kleinere winkels, kantoorboekhandels tellen niet mee in het overzicht.

//assets.pinterest.com/js/pinit.js

—-
Grafixx Festival, t.e.m. zo 26 nov
DE Studio, Maarschalk Gérardstraat 4, 2000 Antwerpen
Zine fest, Sint ludgardis, Maarschalk Gérardstraat 18, 2000 Antwerpen
http://www.grafixx.be

vrij 24 nov 20-23 u
Zaterdag 25 nov 12 – 18 u & 20 – 23 u
Zondag 26 nov 12 – 18 –
weekend tickets 25 Euro, dagdeel 8 Euro
-12 j & schoolgroepen: 4 Euro

Tekst en Foto’s ©Hanne Wouters

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s